VT Wedding - шаблон joomla Mp3
Mobile menu
Увага! Важлива інформація

Увага! Важлива інформація

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ педагогічних працівників - 2024 Наказ МОН України від 20.10.2023 року №...

Студенство України в умовах війни з росією

Студенство України в умовах війни з росією

На виконання обласної цільової соціальної програми з національно-патріотичного виховання дітей та...

Четверта Всеукраїнська науково-практична конференція «Суспільні трансформації на Поділлі наприкінці 18 на початку 20 століть»

Четверта Всеукраїнська науково-практична конференція «Суспільні трансформації на Поділлі наприкінці 18 на початку 20 століть»

На виконання обласної цільової соціальної програми з національно-патріотичного виховання дітей та...

Заступниця Міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова вперше побувала на Вінниччині з робочим візитом

Заступниця Міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова вперше побувала на Вінниччині з робочим візитом

19 квітня 2024 року Володимир Буняк – директор Департаменту гуманітарної політики Вінницької...

  • Увага! Важлива інформація

    Увага! Важлива інформація

    Вівторок, 23 квітня 2024, 21:38
  • Студенство України в умовах війни з росією

    Студенство України в умовах війни з росією

    Вівторок, 23 квітня 2024, 09:00
  • Четверта Всеукраїнська науково-практична конференція «Суспільні трансформації на Поділлі наприкінці 18 на початку 20 століть»

    Четверта Всеукраїнська науково-практична конференція «Суспільні трансформації на Поділлі...

    Вівторок, 23 квітня 2024, 08:51
  • Заступниця Міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова вперше побувала на Вінниччині з робочим візитом

    Заступниця Міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова вперше побувала на Вінниччині з...

    Понеділок, 22 квітня 2024, 15:33
  • Здобувачі вищої освіти спільно з викладачами кафедри екології, природничих та математичних наук, а також членами Всеукраїнської екологічної ліги і представниками державної екологічної інспекції у Вінницькій області взяли участь у екологічній акції

    Здобувачі вищої освіти спільно з викладачами кафедри екології, природничих та математичних наук,...

    Понеділок, 22 квітня 2024, 09:25

ЖНИВА НАРОДНОЇ СКОРБОТИ. 25 листопода - День пам'яті жертв голодоморів

Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 1310/98 від 26 листопада 1998 р. як «День пам’яті жертв голодоморів».

Указом Президента (№ 1181/2000 від 31 жовтня 2000 р. встановлювалася назва «День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій».

Указом Президента (№ 797/2004 від 15 липня 2004 р. встановлювалася назва «День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій».

Указом Президента (№431/2007 від 21 травня 2007 р. називається як «День пам’яті жертв голодоморів».

 

Цього року 25 листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

Історична довідка:

1932-1933 роки стали часом національної катастрофи, яка поставила націю на межу зникнення. Цей ГОЛОД не був наслідком стихійного лиха, засухи чи неврожаю, а став результатом цілеспрямованої політики комуністичного тоталітарного режиму. Насильницьким вилученням продовольства, блокадою сіл і цілих районів, забороною виїзду за межі України, згортанням сільської торгівлі та репресіями комуністи створили для українців умови, несумісні з життям, і тим самим здійснили масове вбивство голодом.

Жертви Голодомору обчислюються мільйонами. Страшні обставини злочину роблять неможливим встановлення і точної кількості викликаних голодом смертей невинних людей, і вичерпного поіменного списку. Унаслідок застосування різних методологій, врахування чи неврахування певних чинників і даних, дослідники, які займалися такими підрахунками, приходили до різних висновків. Оцінки втрат коливаються від 3 до 7 мільйонів жертв. Називаються і більші цифри.

Геноцид

2003 року Верховна Рада України у Постанові та зверненні до Українського народу визнала Голодомор актом геноциду. 

28 листопада 2006 року парламент ухвалив Закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», яким визнано Голодомор геноцидом Українського народу.

Голодомор визнали геноцидом українців понад 23 держави світу: Австралія, Андорра, Аргентина, Бразилія, Грузія, Еквадор, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Словаччина, США, Угорщина, Чехія, Чилі, Ватикан як окрема держава та ін.

Географія голоду

Найбільше українців загинуло в сучасних Харківській, Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Чернігівській, Одеській областях та в Молдові, яка тоді була у складі УРСР.

Близько 81% загиблих від голоду в Україні були українцями, 4,5% - росіянами, 1,4% – євреями, 1,1% - поляками. Серед жертв було також багато білорусів, болгар та угорців.

Саме слово «Голодомор» вперше з’явилося в друкованих працях українських емігрантів у Канаді та США в 1978 році.

У нинішній війні Росія переслідує ту ж мету, що й під час Голодомору 1932-1933 років – геноцид Українського народу. Вона використовує схожі інструменти підкорення та інформаційні технології.

Метою Росії було і є знищення української ідентичності та української нації. І тоді, і нині вона намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал. Сталін у XXстолітті та Путін у XXI зробили вибір на користь геноцидів, бо інші методи упокорення українського народу не спрацювали.

Наше сьогодення вчить: щоб слугувати запобіжником проти повторення трагедій і злочинів минулого, наша пам’ять має бути живою і чесною, а ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

25 листопада, 16:00, долучіться до Загальнонаціональної хвилини мовчання.

 

До цієї дати в бібліотеці Академії представлена виставка: «Жнива народної скорботи».

Запрошуємо до перегляду!

IMG ebe05c67872e49b00177a0d24d3ec67f V

Підготувала: Козак О.Т.

«жахливим злочином проти народу У та людяності ».

                                           

Корисні посилання